Videovoorbeeld investeren door marktpartijen: Den Haag

Marktpartijen nemen al op verschillende manieren initiatief op de sociale woningmarkt en realiseren projecten. De motivatie van de initiatiefnemers is interessant. Waarom zijn zij de innovatieve projectontwikkelaar die een Bijlmerflat redden van de sloop? En waarom zien lokale ondernemers brood in het opknappen van een oude melkfabriek en het realiseren van woningen daarin voor ouderen met een krappe beurs? In verschillende video’s vindt u het antwoord.

Kloosterburen, Den Haag

Het project Kloosterburen in het Haagse Moerwijk laat zien dat marktpartijen ook investeren in ‘mindere’ stadswijken. Gemeente Den Haag zocht investeringspartijen om de woningmarkt aan te zwengelen. Belegger Syntrus Achmea was op zoek naar investeringsruimte voor hun beleggingsportefeuille, en woningen zijn een goed alternatief voor aandelen die in waarden daalden door de crisis. Syntrus heeft daarom een overeenkomst met de gemeente Den Haag. De gemeente draagt een project aan, Syntrus zorgt voor investeringskapitaal om de woningen te realiseren. Zo worden de komende vijf jaar 250 woningen per jaar verwerkt. Syntrus kijkt vooral naar de toekomstverwachting van de wijk. Peter Appeljan, director Woonbleggingen: 'Een opwaartse beweging in de ontwikkeling van de wijk is voor ons interessant om te beleggen.