Hof van Sliedrecht: de zekerheid van een leven lang wonen in je eigen huis

Het is een wens van veel ouderen. Zelfstandig wonen met alle faciliteiten in huis, zodat ze niet hoeven te verhuizen als het niet meer gaat. In de serviceflat Hof van Sliedrecht kunnen senioren hun hele leven lang blijven wonen.

Portretfoto van geïnterviewde

Directeur Geert Tieman van Senioren Residenties Drechtstreek te Sliedrecht

Eigenaar van Hof van Sliedrecht is de Stichting Residenties Drechtstreek. De appartementen vallen onder de particuliere huursector.

De stichting is in de jaren zestig opgericht door een wethouder die de woonsituatie van ouderen wilde verbeteren. Residenties Drechtstreek exploiteert nu bijna 200 senioren-appartementen in Sliedrecht, verdeeld over Residentie Sleijeborg en Hof van Sliedrecht.

Kwalitatief hoogwaardig leven

Doel is ouderen in staat stellen een kwalitatief hoogwaardig leven te leiden. Directeur Geert Tieman: ‘Voor veel ouderen is het een uitdaging om thuis te blijven wonen. De hulp via de Wmo is vaak niet toereikend, waardoor bijvoorbeeld veel klusjes thuis blijven liggen en de tuin vol met onkruid staat. Kinderen zijn druk, lopen gaat moeilijk, en je kunt niet altijd aan de buurvrouw vragen om boodschappen te doen. Veel ouderen zijn eenzaam en maken zich zorgen hoe het later moet, als ze nog meer ondersteuning nodig hebben. Een verhuizing hangt als een zwaard van Damocles boven hun hoofd. Die zorg willen wij wegnemen.’

Wat willen ouderen?

In Hof van Sliedrecht wonen veel kwetsbare ouderen. Ze zijn vaak aangewezen op voorzieningen in hun directe omgeving. Drie jaar geleden is de oude serviceflat hierop aangepast.

Tieman: ‘Met het oude pand was bouwtechnisch niet zoveel mis. Het zag er wel wat gedateerd uit. Ook voldeed een aantal aanpassingen niet meer. Zo waren de deuren van de douches te smal. Toen we besloten het pand te renoveren, grepen we de gelegenheid aan om een onderzoek uit te voeren naar de wensen van de bewoners. Vijf thema’s sprongen eruit: zelfstandigheid, zorg, comfort, veiligheid en gezelligheid. Op basis van deze kernwaarden bedachten we een nieuw woonconcept. Dat omvat veel meer dan alleen comfortabele en gelijkvloerse appartementen.’

Woonconcept

In Hof van Sliedrecht is een verpleegster 24/7 aanwezig om zorg te leveren. Daarnaast biedt Residenties Drechtsteden ook minder intensieve ondersteuning, zoals huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging. Bewoners kunnen bijvoorbeeld een afspraak maken met de interieurverzorgster, de kapsalon, schoonheidsspecialiste en mini-supermarkt. Allemaal in eigen huis aanwezig. De koks zorgen voor goede en gezonde maaltijden. Gezelligheid wordt geboden in de bibliotheek, hobbykamers en recreatieruimten, met allerlei activiteiten zoals bridgen, filmvoorstellingen en handwerken. De tuin is voorzien van bankjes en een jeu-de-boules-baan. De receptie zorgt voor 24/7-veiligheid, inclusief camerabewaking.

Het aanbod van diensten is flexibel af te nemen. ‘Onze bewoners moeten niets. Ze kiezen wat ze nodig hebben. Is er tijdelijk meer zorg nodig, of voor altijd? Dan kunnen wij dat meteen regelen. Gewoon in het eigen appartement. Dat geeft veel rust. Bij ons heb je de zekerheid dat je je leven lang goed kunt wonen.’

Financieel

De bewoners van Hof van Sliedrecht betalen gemiddeld 1.650 euro per maand. Daarin zijn stroom, water, bewaking, maaltijden en activiteiten inbegrepen. De zorgverzekeraar betaalt de zorgkosten. Volgens Tieman kan zo’n 40% van alle 75-plussers dit permitteren. Na overijden van een huurder, hanteert Hof van Sliedrecht één maand opzegtermijn. Daarna zijn er geen verplichtingen meer voor de nabestaanden.