Model-bestuursverklaring verantwoording intermediaire verhuur

De toenmalig minister voor Wonen en Rijksdienst heeft eind 2015 aangegeven dat bij toewijzing van woonruimte met een huurprijs onder de liberalisatiegrens (DAEB-woningen) geen inkomenstoets is vereist als deze door intermediair verhurende (maatschappelijke opvang- of zorg) instellingen worden gebruikt voor "opvang" van cliƫnten. Dit omdat in die gevallen geen sprake is van (ver)huur, maar van een integrale verstrekking van verblijf met zorg en/of begeleiding ten laste van de zorg- of opvangmiddelen. In die gevallen is ook geen inkomenstoetsing en verantwoording voor de passendheidsnorm voor de huurtoeslag vereist. De intermediair mag het gebruik van deze woningen voor dat doel aan corporaties verantwoorden via een bestuursverklaring. Hiertoe is in overleg met partijen onderstaande model-bestuursverklaring vastgesteld.