'De mensen hier willen gewoon werken zonder problemen’

Wil Nederland zijn huidige welvaart kunnen vasthouden, dan moet Nederland er ook voor zorgen dat het voor arbeidsmigranten (circa 400.000) aantrekkelijk is om hier te wonen en werken. Onlangs kondigde het kabinet nog een integrale aanpak aan dit te bewerkstelligen. Maar hoe werkt dit in de praktijk? In dit drieluik laten we zien hoe in gemeente Waalwijk wordt omgegaan met de huisvesting van arbeidsmigranten. In dit tweede deel nemen we een kijkje in het Labour Hotel.

Drie uur s ‘middags op een doordeweekse dag. Een klein groepje mensen zit buiten in de zon aan een van de vele picknicktafels. Hoe gaat het nu, een jaar na de opening van de campus, zoals het ook wel wordt genoemd? We spreken beheerder (welfare office) Florin en bewoner Mateusz over het dagelijkse leven in het Labour Hotel, huisregels en vooroordelen.

De campus maakt onderdeel uit van KAFRA Housing. KAFRA realiseert en exploiteert huisvestingsconcepten voor tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten of andere urgente woningzoekenden. Florin, zelf ook arbeidsmigrant uit Roemenië, geeft een rondleiding door het gebouw. Verdeeld over vier verdiepingen zijn er 100 studio’s en 50 appartementen. Er zijn acht wasserettes, een gemeenschappelijke ontspanningsruimte met een tafeltennistafel, poolbiljart, darts, fitnessruimte en basketbalveld. Bewoners kunnen zelf koken in hun eigen studio of appartement. Het oogt misschien nog wel wat kleurloos. “Daar wordt aan gewerkt”, zo laat Florin weten.

Meer privacy

De gemiddelde leeftijd van de bewoners is tussen de 22 en 35 jaar. Ze komen uit landen als Polen, Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Bulgarije en Litouwen en Spanje. Het zijn vaak jonge, net afgestudeerde mannen en vrouwen die hier vaak wel drie keer meer kunnen verdienen dan thuis. De Poolse Mateusz woont hier sinds een half jaar met zijn vriendin. Via OTTO Work Force, een uitzendbureau dat voorziet in arbeidsmigranten en hun huisvesting, werkt hij bij een distributiecentrum van de Jumbo in Den Bosch. Eerder werkte hij in Schotland en drie jaar geleden ook in Nederland. Hij verbleef toen op meerdere locaties, zoals hotels en bungalowparken. Mateusz is blij met zijn studio hier. “Het voelt als wonen in een gewoon flatgebouw. Je hebt hier veel meer privacy, een eigen keuken en badkamer. Ook is het veel groter, schoner en goedkoper dan de eerdere accommodaties waar ik woonde. In Diemen zaten we met zes man in een heel klein appartementje.” Voor de dagelijkse boodschappen kunnen ze lopend of fietsend naar het centrum.

Huisregels

“Het klopt dat we een zerotolerancebeleid hanteren”", zo legt Florin uit. “Dus geen drugs, overmatig drank gebruik, geluidsoverlast of geweld. Het zijn gewoon hele normale regels gebaseerd op respect voor de andere bewoners, lokale mensen en het gebouw zelf. Als beheerders zijn we 24/7 aanwezig om hierop toe te zien. We staan ook altijd in contact met de lokale overheid.” Van 8.00 tot 22.00 uur is er bezoekuur in het hotel, tussen 22.00 en 6.00 uur zijn het de ‘silent hours’. Ook Mateusz beaamt dat strikte huisregels nodig zijn. “Die regels werken gewoon. Als je naar een ander land komt, moet je de andere mensen gewoon respecteren. En anders moet je hier gewoon niet heen gaan.” Zijn er dan helemaal geen minpunten? Mateusz: “Ik hou van dieren en wil graag een hond, maar huisdieren zijn hier niet toegestaan." En, zo geven beiden aan: “Je hoort nog weleens de veiligheidsschoenen van mensen op de gang of draaiende wasmachines als je net ligt te slapen.” Lachend: “Daarvoor geldt geen zerotolerancebeleid!”

‘Polenhotel’

In de volksmond wordt het wel een ‘Polenhotel’ genoemd. Florin: “De mensen hier zijn hele gewone, normale mensen, net als jij en ik. We komen hier gewoon om te werken en willen in alle rust samenleven zonder problemen.” Niet iedereen is hetzelfde, zo stelt Mateusz stellig. “Scheer dus niet de hele groep arbeidsmigranten over een kam als er een incident is. Er zitten hier ook echt niet alleen maar Polen.” Ze hebben wel enig begrip voor de scepsis van inwoners als het gaat om arbeidsmigranten. Mateusz: “Je weet misschien niet wat je kunt verwachten en hoe ze zich gaan gedragen.” Toch vinden ze dat incidenten met arbeidsmigranten worden uitvergroot en dat er nog te veel vooroordelen zijn. “Negatieve verhalen worden meer gehoord dan positieve”, zo vertellen ze. “De sporadische incidenten die er zijn, hebben te maken met overlast van arbeidsmigranten in de wijken en niet in het Labour Hotel.”

Goede band met Waalwijkers

Beide onderstrepen het belang van een goede en positieve relatie met de Waalwijkse gemeenschap. Florin: “Als we kunnen helpen, doen we dat.” Zo vonden ze onlangs op het terrein een verdwaalde kat en spoorden de eigenaar op. Bij de Landelijke Opschoondag hielpen ze mee opruimen met de Waalwijkse gemeenschap. “Niets geks”, aldus Florin. “We vinden dat heel normaal. Dat doen we thuis ook gewoon.” Onlangs speelden twee van de bewoners mee in de Waalwijkse variant van The Passion, waarin het maatschappelijk thema arbeidsmigratie werd aangesneden. “Ze waren heel bescheiden maar deden het heel goed.” En, wordt er eigenlijk nog een beetje Nederlands gekookt? Mateusz lacht: “Nee, niet echt. Als ik Nederlanders vraag wat dat is, zeggen ze ook altijd dat het niet echt bestaat.” Misschien dat Mateusz in de toekomst hier toch permanent zou willen wonen. Van de plaatsen in Nederland waar hij al heeft gewoond, is Waalwijk voor hem dan de beste plek. Maar dan wel in een eigen huis, met uiteraard die felbegeerde hond. 

Dit verhaal is het tweede deel van een drieluik over de huisvesting van arbeidsmigranten in Waalwijk. In het eerste deel vertelde wethouder Ronald Bakker over zijn ervaringen. Het slot van het drieluik richt zich op het Arbeidsmigranten LAB en de deelnemers samen kunnen werken aan goede huisvesting en participatie van arbeidsmigranten.

Het ministerie van BZK vindt het belangrijk dat er aandacht is voor arbeidsmigranten, een van de groepen spoedzoekers op de woningmarkt en stimuleert initiatieven zoals in Waalwijk. Heeft u hier vragen over of loopt u zelf tegen dilemma’s aan? Deel ze via flexwonen@minbzk.nl.