Tweede Kamer steunt initiatief bescherming huurders vrije sector

Er komt een grens aan de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector. De Tweede Kamer stemde vandaag in met een voorstel van PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer om dit te regelen. Voor huurders in de vrije sector betekent dit dat de huur met maximaal inflatie plus 1 procent mag stijgen.

Tot nu toe zit er in de vrije sector geen grens op de jaarlijkse verhogingen. Omdat deze grens ontbreekt, kunnen mensen te maken krijgen met grote huurstijgingen. Om de huurders in de vrije sector tegemoet te komen diende Nijboer een initiatiefwetsvoorstel in, wat in de Tweede Kamer op woensdag 3 februari positief is ontvangen. Op dinsdag 9 februari stemde de Tweede Kamer positief over het initiatiefwetsvoorstel van Nijboer. Hierna moet de Eerste Kamer nog stemmen over het voorstel.

Regels en geschillen

Met het voorstel van Nijboer krijgt de vrije huursector voor het eerst regels voor de huurstijging. Het gaat om alle huren boven de 752 euro per maand, wat neerkomt op ongeveer 541.000 huishoudens. De minister heeft de maximale huurstijging in de sociale sector al beperkt tot de inflatie plus maximaal 1 procent.

Naast de beperkte huurstijging kunnen alle huurders in de vrije sector straks bij geschillen over huurverhogingen met hun verhuurder aankloppen bij de Huurcommissie. Tot nu toe mogen alleen sociale en particuliere huurders onder de vastgestelde huurgrens van 752 euro dit.