Plan om huisuitzetting meerderjarige weeskinderen te voorkomen

Minister Ollongren (BZK) wil zoveel mogelijk voorkomen dat meerderjarige inwonende kinderen op staat komen te staan na het overlijden van hun ouders. In een gedragscode wil zij met verhuurders afspraken maken over het zoeken naar een passende oplossing voor jongvolwassen wezen. Woningcorporaties krijgen op korte termijn met regelgeving de mogelijkheid om deze groep een tijdelijk huurcontract aan te bieden. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer die in de motie Koerhuis om maatregelen had gevraagd.  

Meerderjarige kinderen die hun hurende ouders verliezen, komen in sommige gevallen in een lastige situatie omdat zij gelden als medebewoner en niet het huurcontract van hun ouders kunnen ‘erven’. Dat kan alleen met toestemming van de verhuurder of na een uitspraak van de rechter. In de meeste gevallen moeten jongvolwassen wezen binnen twee maanden na het overlijden van hun ouders dan ook de woning verlaten. Naar schatting gaat het jaarlijks om enkele tientallen gevallen.

Met de aangekondigde wijziging van de regels wordt het mogelijk de jongvolwassen wezen voor hun ouderlijk huis een tijdelijk huurcontract aan te bieden. In een verdrietige periode hebben de kinderen dan meer tijd om met de verhuurder te kijken naar een geschikte oplossing, schrijft de minister. Dat kan huisvesting in de ouderlijke woning zijn of daarbuiten. Daarbij is een van de uitgangspunten dat de huurwoning betaalbaar blijft. De verhuurder kan waar nodig (tijdelijke) huurverlaging bieden. In een gedragscode wil de minister met verhuurders hierover nadere afspraken maken.