Het middenhuursegment is essentieel voor huishoudens met een middeninkomen en het goed functioneren van de woningmarkt. De komende jaren is het belangrijk om nieuwe manieren te vinden om te voldoen aan de toenemende vraag naar woningen in het middenhuursegment.  

Om meer middenhuur te realiseren, is het nodig om extra woningen te bouwen. Om genoeg betaalbare middenhuurwoningen op korte termijn te realiseren, moeten betrokken partijen gezamenlijk naar oplossingen zoeken. 

Middenhuur is meer dan alleen het bouwen van extra woningen. Het gaat ook om vinden van slimme oplossingen binnen de bestaande woningvoorraad en ervoor zorgen dat de woningen in het middensegment blijven. Het evenwicht tussen de ruimte voor de markt om middenhuur te bouwen en de mogelijkheden van gemeenten om middenhuur te bestemmen en te behouden is essentieel. 

Lokaal en regionaal kan het best worden gestuurd op omvang, samenstelling en kwaliteit van de woningvoorraad. Het kabinet heeft verschillende maatregelen genomen die lokale partijen ondersteunen en stimuleren om woningen in het middensegment te realiseren en te behouden.

Hoort bij